Bryggmästare är en akademisk titel som innebär expertkunskap inom ölbryggning och dryckesteknologi, ofta med ett övergripande ansvar för hela bryggeriverksamheten. I Sverige finns det inga universitetsutbildningar som direkt leder till titeln bryggmästare, men det finns flera internationella utbildningar.
Dessa utbildningar kombinerar teoretiska och praktiska moment och förbereder studenter för att ta på sig ledande roller inom bryggerier och dryckesindustrin. Genom att studera bryggeriteknologi får deltagarna de färdigheter som krävs för att arbeta som bryggmästare.

Sveriges Bryggerier är delägare i Scandinavian School of Brewing i Köpenhamn, tillsammans med bryggarföreningarna i Danmark, Norge och Finland. Skolan har funnits sedan 1925 och är sedan 2021 en del av University of Copenhagen. Här kan du utbilda dig till bryggmästare genom att kombinera teoretisk och praktisk utbildning.

TU-Berlin erbjuder två program för bryggmästare examen, en master- respektive bachelor-examen.
Modern bryggteknik och dryckesteknologi är ett komplext, tvärvetenskapligt område som omfattar flera sektorer, inklusive öltillverkning, bryggteknik, anläggningar och system, samt utveckling av analytiska metoder för att säkerställa produktkvalitet. Kandidatprogrammet ger en både teoretisk och yrkesinriktad utbildning som förbereder för ett tvärvetenskapligt arbetsfält, där ingenjörsämnen som mätteknik, regleringsteknik, maskinteknik och termodynamik kombineras med naturvetenskaper som mikrobiologi, genetik och kemi. Programmet ger en bred och djup kunskap om bioteknologiska processer vid malt- och öltillverkning samt tekniska principer för att förstå tekniska processer och samband.

VLB:s flaggskeppskurs för blivande bryggare är ett sex månaders heltidsprogram som ger en djup förståelse för bryggteknik och dess relaterade områden, såsom ingenjörsteknik, fyllning/förpackning och kvalitetskontroll. Kursen innehåller både föreläsningar och praktiska moment i bryggeriets anläggningar och labb, med begränsat antal deltagare för att säkerställa intensiv undervisning. Kursen ger den kunskap som krävs för teknisk ledning av ett bryggeri och avslutas med skriftliga och praktiska prov.
Kursen vänder sig till personer som vill kvalificera sig professionellt inom bryggteknik, antingen för att börja arbeta i bryggeriindustrin eller för att avancera inom branschen. Minst tre månaders praktisk bryggarerfarenhet krävs för att delta. Kursen erbjuder internationella nätverksmöjligheter och betraktas ofta som ett komplementärt tekniskt studium för anställda inom bryggerinäringen.

TUM:s utbildningar i Brauwesen och Getränketechnologie vid Weihenstephan kombinerar traditionell bryggteknik med moderna innovationer och ger studenter en omfattande förståelse för alla aspekter av öl- och dryckesteknologi. På kandidatnivå får studenter en praktisk utbildning som grundas på en bryggar- och mälzarskola eller ett 15-månaders praktikprogram. De lär sig om tekniska, biologiska och kemiska processer i bryggerier och dryckesproduktion, inklusive områden som kvalitetssäkring, råvaruhantering och förpackningsteknik, med ett särskilt fokus på framtida trender som digitalisering och Industri 4.0.
Masterprogrammet bygger vidare på denna grund och erbjuder en djupare specialisering inom områden som processautomation, produktutveckling och optimering av produktionsmetoder. Studenterna kan välja bland olika moduler för att utveckla sitt personliga expertområde, såsom industriell produktion, forskning, och planering av produktionsanläggningar. Programmet inkluderar även kurser inom rätts- och ekonomiområden för att ge en helhetsförståelse av branschen. Med en över 150-årig tradition ger utbildningen på TUM Weihenstephan studenterna både de teoretiska och praktiska verktygen för att forma framtidens dryckesindustri.

Doemens Fachschule erbjuder en ettårig vidareutbildning för blivande Brau- och Malzmeister med fokus på både tekniska och affärsmässiga färdigheter. Utbildningen täcker områden som bryggteknologi (råvaror, bryggning, jäsning/lagring, filtrering/stabilisering), grundläggande abfyllningsteknik, maskinkännedom, energiteknik och kvalitetssäkring (kemisk-teknisk och mikrobiologisk analys, miljöskydd). Utöver de tekniska ämnena ingår även matematik, fysik och kemi, samt ekonomiska och juridiska kunskaper.
Målet med utbildningen är att förbereda deltagarna för att klara mästarprov vid Handwerkskammer München och Oberbayern. Efter genomförd utbildning och godkänt prov erhåller de studerande titeln Brau- och Malzmeister/in (HWK), vilket motsvarar nivå 6 i den tyska kvalifikationsramen, jämförbar med en kandidatexamen.
Utbildningen är kostnadseffektiv, och alla nödvändiga delar för att genomföra mästarprovet ingår. Dessutom får studenterna intensiv teoretisk och praktisk undervisning i Doemens teknikum och laboratorier.
En bryggeritekniker arbetar med hela produktionen av drycker, från råvaruhantering till färdig produkt. Yrkesrollen innebär att ansvara för inköp, blandning och beredning av råvaror, själva bryggprocessen, kvalitetsanalyser, tappning, samt rengöring och underhåll av utrustning.
Bryggeritekniker arbetar på både stora och små bryggerier som producerar öl eller andra alkoholhaltiga drycker, men kan även verka inom produktion av alkoholfria drycker och på destillerier. Rollen kräver en god förståelse för bryggteknologi, hygien, säkerhet och maskinhantering, samt en förmåga att säkerställa produktens kvalitet genom noggranna analyser och kontroller.
Med den växande efterfrågan på kvalitetsdrycker och den fortsatta utvecklingen inom bryggeribranschen, finns det ett stort behov av kvalificerade bryggeritekniker som kan bidra till att förbättra och effektivisera produktionen.

En utbildning i bryggeriteknik ger dig möjlighet att arbeta inom en spännande och kunskapsintensiv bransch. Det är en bred yrkesutbildning som ger den kompetens bryggerierna efterfrågar.
Den här unika utbildningen tillgodoser ett stort behov inom branschen. Därför har våra studenter hög anställningsbarhet efter examen. De studerande får lära sig och utveckla de teoretiska och praktiska kunskaperna i öltillverkning. Utbildningen ger även kunskaper som är användbara vid mälteriarbete, liksom grundkunskaper i laboratoriearbete. Under utbildningen är kurserna utformade så att det skall passa allt från mikro till mellanstora och även till stor del större bryggerier.
Några stora bryggerier har medverkat i utvecklingen av utbildningen, vilket innebär att de är intresserade av den kompetens som blir tillgänglig.
Exempel på samarbetspartners är Spendrups bryggeri, Åbro bryggeri, Kopparbergs bryggeri, Oppigårds bryggeri, Eskilstuna ölkultur, Dugges bryggeri och Branschorganisationen Sveriges bryggerier.

Denna utbildning förbereder dig för att arbeta som bryggeritekniker, med fokus på produktion av drycker på både små och stora bryggerier. Du lär dig hantera hela bryggprocessen, från råvaruinköp och bryggning till kvalitetsanalyser, tappning, rengöring samt underhåll och maskinövervakning.
Utbildningen täcker ämnen som bryggerinäringens ekonomi, bryggeriprocesser, hållbar produktion, mikrobiologi, kvalitetskontroll och företagsekonomi. Du får också praktiska erfarenheter genom lärande i arbete (LIA).
Efter genomförd utbildning är du väl förberedd för att arbeta i bryggeribranschen och hantera alla tekniska och säkerhetsrelaterade aspekter av dryckesproduktion. Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen, motsvarande SeQF-nivå 5.

Sveriges Bryggerier gläds åt att svensk bryggerinäring utvecklas och att det idag finns över 400 aktiva bryggerier i Sverige. Ökad kompetens är en viktig faktor för att vår bransch ska fortsätta växa. Sveriges Bryggerier erbjuder möjligheten att söka utbildningsstipendium genom Franz Heiss fond. Det finns två stipendier att söka under vår och höst.
Franz Heiss d.ä. föddes 1838 i Bayern och dog 1898 i Stockholm. Han var bryggare och industriman, bl a delägare i Hamburgerbryggeriet och en av initiativtagarna till AB Stockholms Bryggerier. Franz Heiss fond bildades 1937, 39 år efter hans död. Det var hans son, Franz Paul d.y. som också var bryggare, som lät instifta fonden. Fondens medel ska användas till studiehjälp åt svenska bryggerielever och bryggmästare samt till understöd åt behövande medlemmar av Svenska Bryggareföreningen.
Stipendiemöjligheten omfattar samtliga dryckeskategorier inom bryggerinäringen så som öl, cider, läsk, vatten och övriga bryggeriprodukter.